sobota, sierpnia 15, 2009

Obiad 3 osoby - spaghetti

Poniżej przedstawiam dość szczegółowy przepis na spaghetti - porcja jest na 3 osoby lub 2 wyjątkowo głodne, jeżeli chcemy na jedną osobę to można gorący sos spokojnie wrzucić do słoika, zakręcić szybko, poczekać aż ostygnie i się zawekuje następnie trzymać w lodowce przez około tydzień (prawdopodobnie dłużej).

Przepis nie uwzględnia oczywistych rzeczy jak odpalanie kuchenki przed położeniem na niej patelni.

przybory:

1 spory garnek - 4-6 litrów ,
1 patelnia - taka, żeby się wszystko zmieściło,
1 pokrywka do patelni,
1 nóż - ważne by był ostry,
1 patka do mieszania,
1 deseczka do krojenia,
3 talerze, łyżki i widelce.

składniki:

10 średnich listków bazylii,
6 pędów oregano (wizualnie koło połowa bazylii),
6 listków szałwii,
3 ząbki czosnku,
80g oliwek,
2-4 łyżki soli,
300-450 g makaronu,
250g mięsa mielonego,
1 niewielka marchewka,
2 puszki pomidorów,
3 łyżki suszonej włoszczyzny,
100g sera żółtego- najlepiej oczywiście parmezan.

procedura wykonawcza:

0. gromadzimy potrzebne składniki,
1. wstawiamy wody na makaron - około 3 litry w dużym garnku, solimy,
2. siekamy czosnek i szałwię, kroimy wzdłuż oliwki - odstawiamy na osobny talerzyk
3. wstawiamy patelnię na ogień, następnie wrzucamy na nią mięso i uprzednio pokrojone składniki.
4. mieszamy.
5. sprawdzamy czy woda już się zagotowała - jeżeli tak - wrzucamy makaron, na 7-10 minut (zależy od makaronu !).
6. mieszamy - najpierw makaron, potem zawartość patelni.
7. kroimy marchewkę w kostkę - możliwie małą.
8. jeżeli nadal nie wrzuciliśmy makaronu - teraz woda już powinna być zagotowana - wrzucić makaron i pomieszać.
9. jeżeli widzimy, że mięso już się usmażyło - wlewamy pomidory, dorzucamy marchewkę, po czym mieszamy całość i przykrywamy pokrywką.
10. siekamy bazylię i oregano.
11. jeżeli mięso się nie usmażyło - czekamy aż się usmaży i dorzucamy pomidory i marchewkę.
12. dorzucamy do zawartości patelni posiekane zioła i mieszamy.
13. dorzucamy suszoną włoszczyznę i mieszamy.
13. trzemy ser.
14. w tym momencie już powinniśmy mieć odcedzony makaron - nakładamy go na talerze.
15 gotujemy sos pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu gdy marchewka zacznie mięknąć.
16. zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu gdy sos odparuje 1/4 swojej początkowej objętości.
17. nakładamy sos na makaron, posypujemy serem
18. szamamy obiad.

Całość powinna zająć 15-20 minut (nie wliczając punktu 18).

updejt

jak zwykle po dłuższej przerwie robię updejt :P

przez ostatnie 2 miechy zdarzyło się:
1. Ślub i wesele mojego kuzyna Michała Pytlaka - impreza przednia, poprawiny prawdopodobnie najlepsze na jakich bylem ;].
2. Workshop GENSO w Poznaniu - udał się znakomicie, wszyscy byli zadowoleni a co więcej - udało nam się nawet coś nakodzić ;P.
3. Zaliczyłem sesje - można powiedzieć, że jestem na finiszu moich studiów z informatyki.
4. Dostałem propozycje robienia fajnego projektu dla mamy firmy - niestety projekt został przesunięty na później o 2 miechy i stwierdziłem, że nie jestem w stanie go zrobić - jako, że nakłada mi się z terminem sesji :P.
5. Widziałem się z Nucką i Czarnym - pozdrawiam ich stąd ;P .
6. Znów gram w l2 na allseronie.
7. Opracowałem kilka ciekawych informatycznych rzeczy - zastanawiam się nad utworzeniem bloga poświęconemu nim - może miałbym wtedy większą motywacje by coś pisać na ten temat ...
8. Robię nową witrynę dla wns - projekt ludzi z kognitywistyki, mają mi dać jeszcze jakieś grafiki - generalnie zapychacz czasu i mojej dziury budżetowej ;P
9. Dalej mieszkamy na przyjaźni, trochę zmienionym składem - i bez netu do września - na razie mam gprs z iPlus - 1G miesięczne a potem (już) obcina do 30 kbit/s - wiec mogę co najwyżej se bloga pisać ;P

no - jak będzie mi się chciało to opisze jakiś punkt bardziej dokładnie.